fbpx

Mikä on yhtiövastike?

Yhtiövastike on taloyhtiön osakkaiden maksama kuukausittainen maksu, joka kattaa yhtiön juoksevat kulut, ylläpitokustannukset ja rahoitusvastikkeen. Yhtiövastike on keskeinen osa taloyhtiön talouden hallintaa, sillä se mahdollistaa rakennuksen ja yhteisten tilojen kunnossapidon sekä taloyhtiön hallinnon pyörittämisen. Jokainen taloyhtiön osakas maksaa yhtiövastiketta omistamiensa osakkeiden määrän mukaan.

Mistä yhtiövastike koostuu?

Yhtiövastike jakautuu yleensä kahteen osaan: hoitovastikkeeseen ja rahoitusvastikkeeseen.

Hoitovastike kattaa taloyhtiön päivittäiset kulut, kuten kiinteistöhuollon, siivouksen, lämmityksen, veden, jätehuollon sekä hallinnolliset kulut, kuten isännöinnin ja tilintarkastuksen. Se kattaa myös pienten korjausten ja kunnossapidon kustannukset.

Rahoitusvastike puolestaan kattaa taloyhtiön suurempien remonttien, kuten putkiremontin tai julkisivuremontin, lainanlyhennykset ja niihin liittyvät rahoituskulut. Jos taloyhtiö on ottanut lainaa isompia hankkeita varten, osakkaat maksavat rahoitusvastiketta sen mukaisesti.


Yhtiövastikkeen nousu 

Hoito- ja yhtiövastikkeet ovat nousseet viime vuosina huomattavasti. Tämä johtuu muun muassa kiinteistöjen ikääntymisestä, kasvaneista korjaustarpeista, energian hinnan noususta, inflaatiosta, ja palveluntarjoajien hintatason nopeasta kasvusta. Isot peruskorjaukset, kuten putkiremontit ja julkisivusaneeraukset, aiheuttavat merkittäviä kustannuksia, jotka näkyvät suoraan rahoitusvastikkeessa.

Yhtiövastike

Miten hoitovastike vaikuttaa taloyhtiön arvoon?

Hoitovastikkeen suuruudella on suora vaikutus taloyhtiön ja sen huoneistojen arvoon. Alhainen hoitovastike voi houkutella ostajia, mutta jos vastike on keinotekoisesti pidetty alhaisena ja taloyhtiössä on laiminlyöty tarvittavat korjaukset, tämä voi johtaa ongelmiin ja arvon laskuun tulevaisuudessa. Toisaalta hyvin hoidettu taloyhtiö, jossa yhtiövastike kattaa kaikki tarvittavat kulut ja mahdolliset tulevat korjaukset, voi nostaa taloyhtiön ja sen asuntojen arvoa.

Ostajat kiinnittävät usein huomiota siihen, miten hyvin taloyhtiö on hoidettu ja kuinka realistinen hoitovastike on suhteessa yhtiön todellisiin kuluihin ja tuleviin remonttitarpeisiin. Säännöllinen ja kattava kunnossapito, jota rahoitetaan riittävällä yhtiövastikkeella, voi parantaa taloyhtiön houkuttelevuutta markkinoilla.


Kuinka paljon taloyhtiön kassassa tulisi olla rahaa?

Yleinen nyrkkisääntö on, että taloyhtiön kassassa tulisi olla rahaa 2 – 3 kuukauden tulokertymän verran. Jos taloyhtiön tulot kuukaudessa on 15 000 €, joka koostuu yhtiövastikkeesta ja muista tuloista, taloyhtiön tilillä tulisi olla rahaa 30 000 – 45 000 €. Tällä varmistetaan, että taloyhtiö selviää myös yllättävistä ja ennalta arvaamattomista kustannuksista ilman ylimääräisten vastikkeiden perimistä.

Vuonna 2023, kerrostaloissa hoitokulut olivat keskimäärin 5,52 euroa ja rivitaloissa 4,09 euroa huoneistoneliöltä kuukaudessa. Hoitovastikkeiden nousu oli suurta kaikissa talotyypeissä, 9,9 % edellisvuodesta. Hoitovastikkeet olivat keskimäärin 4,22 euroa huoneistoneliöltä kuussa. Lähde: Tilastokeskus


2023 Vastikkeet ja korkokulut nousivat ennätyksellisesti

Vuonna 2023 asunto-osakeyhtiöiden hoitovastikkeet ja hoitokulut nousivat merkittävästi. Hoitokulut kasvoivat edellisvuodesta vain 2,5 %, mutta hoitovastikkeet nousivat lähes 10 %.

Erityisesti kerrostaloissa hoitovastikkeita korotettiin keskimäärin 10,8 %, kun taas rivitaloissa korotukset olivat 8,3 %.Korkojen nopea nousu näkyy selvästi asunto-osakeyhtiöiden lainanhoitokustannuksissa. Vuonna 2023 pääomavastikkeet ja korkokulut kasvoivat enemmän kuin viimeiseen 14 vuoteen. Kerrostaloissa pääomavastikkeita kerättiin 52,4 % enemmän, ja rivitaloissa maltillisemmin 15,7 % enemmän.

Korko- ja muut rahoituskulut kasvoivat huimasti – kerrostaloissa 197 % ja rivitaloissa 156 %. Lähde: Tilastokeskus

Maksaako taloyhtiösi liikaa palveluista? Katso tästä!

Näe minuutissa jos maksat ylihintaa taloyhtiön palveluista oman alueen muihin taloyhtiöihin verrattuna. Näet tulokset heti!

Palveluita ja kuluja joita voit vertailla:

  • Hallinto (isännöinti)
  • Käyttö ja huolto (kiinteistöhuolto)
  • Siivous
  • Vahinkovakuutus
  • Ulkoalueiden hoito
  • Lämmitys
  • Vesi ja jätevesi
  • Sähkö
  • Jätehuolto
  • Kiinteistövero
  • Korjaukset

Vertailu perustuu Optimaten tekemään kattavaan ja ajantasaiseen taloyhtiöiden tilinpäätöksistä muodostettuun tietokantaan. Hoitokulujen keskiarvot on laskettu aluekohtaisesti ja kulut suhteutettu huoneistoalaan vertailukelpoisuuden saavuttamiseksi.

”Optimate parantaa taloyhtiösi taloutta analysoimalla kulut tekoälyn avulla, löytämällä säästökohteita ja ehdottamalla konkreettisia toimenpiteitä säästöjen saavuttamiseksi.”

Vertaa taloyhtiösi kuluja alueen toteutuneisiin kuluihin ja kilpailuta helposti käyttämänne palvelut – kätevästi yhdessä paikassa!

Vakuutusten kilpailutuksen tekee Söderberg & Partners Oy (3142631-1), joka on rekisteröity Finanssivalvonnan vakuutusedustajarekisteriin.